Mahkemeden tapu bedelini düşük gösterenler hakkında emsal karar

Savaş Cihan, hisseli olan 231 metrekarelik arsayı oğlu Enis Cihan’a bağışlarken, tapu müdürlüğünde işlemi temsili bir rakamla, rayiç bedel üzerinden satış olarak gerçekleştirdi. Diğer hisse sahibi İ.Y., öncelikli alım hakkına sahip olduğu gerekçesiyle 4 milyon TL değerindeki söz konusu arsayı, rayiç bedel olarak belirlenen 43 bin TL’ye satın almak için Enis Cihan’a dava açtı. Ankara 38’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, Enis Cihan’ın arsayı babasından bağış yoluyla aldığını ispatlaması üzerine davayı reddetti.
Savaş Cihan, davacının 4-5 milyon liralık arsayı 43 bin liraya almaya kalktığını söyleyerek, “Mahkemeyi kazandık. Bizim yaptığımız bir hatayı, o bunu değerlendirmeye çalıştı. Fakat arsamızdan olsaydık onun içi rahat edecek miydi? 4-5 milyon liralık arsa rayiç bedelden satılmış olacaktı. O da 43 bin lira yapıyor, 50 bin lira değil yani. O fiyattan gitmiş olacaktı. O da binde birine falan tekabül ediyor herhalde. Gerçek değeri değil. Ancak mahkemede haklılığımız ortaya çıktı” diye konuştu.
‘CİDDİ MAĞDURİYET YAŞAYABİLİRLER’
Cihan’ın avukatı Seda Sözen ise tapu işlemlerinde bu durumun sık yaşandığını söyleyerek, “Vatandaşlarımız tapuda işlem neyse onu göstermeli. Zira bir uyuşmazlık yaşadıkları durumda, buradaki bedel neyse, dava değeri de o olmuş oluyor. Bu durumda ciddi anlamda mağduriyet yaşayabilirler. Biz davamızı kazandık fakat Yargıtay’ın benzer noktada bir kararı olmasaydı, müvekkilimizle de biz bunu ortaya koyamasaydık kaybetmiş olacaktık. Yüzde 1 gibi bir bedelle müvekkilin elinden bu arsa çıkmış olacaktı. Vatandaşın kafasında sadece tapu dairesinde satış işlemi olabilirmiş gibi bir düşünce var. Fakat satış olabilir, bağış olabilir, takas olabilir. Tapuda birçok işlem var” dedi.
Sözen, hisseli tapularda gerçek bedel üzerinden işlem yapılması gerektiğine vurgu yaparak, “Ülkemizde ne yazık ki vatandaşlarımız tapuda işlem gerçekleştirirken bunu gerçek mahiyetinde ve gerçek değerinde göstermeyebiliyorlar. Bu da çok ciddi problemlere yol açabiliyor. Çok stresli dönemlere yol açabiliyor. Özellikle, hisseli tapularda eğer gerçek bedelinden göstermediyseniz, mukaveleye uygun bir bedel üzerinden göstermediyse vatandaşlar, sonrasında açılacak bir ön alım davasında dava değeri bu rayiç bedel üzerinden belirleniyor. Dolayısıyla sizin arsanız milyonlar ederken maalesef birkaç bin lirayla arsanız aslında elinizden gidebiliyor. Dosyamızda da böyle oldu. 4 milyon kadar eden bir arsanın 43 bin lira gibi bir rayiç bedelli ellerinden çıkması söz konusu gündeme geldi. Mahkemede işlemin bağış olduğunu evrakla ispat ettik ve arsayı kurtarmış olduk” ifadelerini kullandı.
Bu habere emoji ile tepki ver
Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”